ikonit logo

Sesongit

Miltä sinun sesonkisi maistuu?

Sesonkiruoka tuo ruoanlaittoon ja ruokapöytään mukavaa vaihtelua, odotusta sekä hauskuutta. Vastuullinen kuluttaja ja ruokapalvelun ammattilainen valitsee ruokansa raaka-aineet vuodenaikojen sekä sesonkien mukaan. Suomessa eri raaka-aineiden sesongit vaihtelevat paljon. On hyvä tunnistaa kaudet, jolloin raaka-aineet ovat maukkaimmillaan ja hinta on kohdillaan. Jokaisena vuodenaikana on mahdollista syödä terveellisesti, ympäristö huomioon ottaen. 

Valitse raaka-aineet sesongin mukaan

Kaikki lähtee ruokalistasuunnittelusta. Muista neljä vuodenaikaa: kevät, kesä, syksy ja talvi. Myös kiertävien ruokalistojen suunnittelussa tulee jättää väljyyttä kasvisten ja juuresten valintaan eri vuodenaikojen mukaan. Aina ei ruokalistalla tarvitse olla vihersalaattia, tomaattia ja kurkkua. Talviaikaan kannattaa suosia monipuolisesti varastojuureksia. Raaka-aineiden valinnan lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös ruoan säilytykseen ja valmistusmenetelmiin.

Sesonkiruoan valmistus vaatii suunnittelua, kekseliäisyyttä sekä uutta ajattelua. Tuttuihin raaka-aineisiin saa uusia vivahteita yrteillä, mausteilla ja erilaisilla marinadeilla. Ekoruokakoneeseen on koottu erilaisia kasvisruokareseptejä. Kokeile ja innostu!

MUISTA:

  • Tuontihedelmät ovat myös sesonkiruokaa. Keskitalvella tuontihedelmien kuten appelsiinien ja mandariinien tarjonta on parhaimmillaan ja hinnat edullisimmillaan.
  • Kaikkia kalalajeja ei saada ympäri vuoden, vaan kaloillakin on omat sesongit. Ympärivuotisia kaloja ovat kirjolohi, nieriä, siika, kuha, silakka.
  • Pakastamalla syksyllä metsämarjat koko vuoden tarpeeseen, voit varmistaa kotimaisten marjojen saatavuuden läpi vuoden. 

Kestävän kehityksen mukaista

Avomaalla kasvatettujen kasvisten tuottamiseen tarvitaan vähemmän ostettua energiaa, kuten valoa ja lämpöä. Myöskään raaka-aineiden varastointiin ei tarvita pitkiä aikoja tai ylimääräisiä vaha- ja muita suoja-aineita. Satokauden aikana kasvattaminen ei myöskään vaadi niin paljon lannoitteita ja torjunta-aineita. 

Kuvassa on esitetty eri tuotantotapojen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. 

Hävikki ja jätteet

Käytä mahdollisimman tarkasti kaikki, mitä ostat. Myös sesonkiruoka on kallista, jos se menee roskiin. Roskiin heitetyn ruoan ympäristövaikutukset kertaantuvat monella tasolla; tuotannossa käytetyt raaka-aineet, energia ja työ sekä tuotannosta syntyneet ympäristövaikutukset on tuotettu turhaan.

Puolivalmisteiden käyttö vähentää keittiössä syntyvän jätteen määrää, mutta ei ruoan elinkaaren aikaista jätemäärää. Kun ruokaa jalostetaan muualla, myös jätteet syntyvät muualla. Tuotteiden hankintapäätöksiä tehdessä kannattaa miettiä valmistuksen vaikutuksia myös laajemmin, ns. epäsuoria ympäristövaikutuksia.

Viestintä

Ohjaa asiakasta viestinnän keinoin. Kasvisruoan voi laittaa ruokalistaan ja linjastoon ensimmäiseksi. Viestinnässä voit elävöittää värikkäillä kuvilla ja tarinoilla. Voit käyttää esim. alla olevia sesonkiin ja sesonkijuhliin liittyviä materiaaleja.

                

Lähteitä:
www.luomuravintola.fi
www.satokausikalenteri.fi

Lue lisää eri sesongeista täältä