Ammattikeittiöt eivät kuulu Suomessa luomuvalvonnan alaisuuteen. Luomun käyttöä ammattikeittiöissä valvoo kunnan elintarvikevalvontaviranomainen (yleensä terveystarkastaja). Mainonnassa tulee noudattaa markkinointiviestinnän sääntöjä;

kuluttajaa/ asiakasta ei saa johtaa harhaan

100 % luomua

Jotta voidaan käyttää ruoka-annoksen etuliitteenä sanaa luomu, täytyy maatalousperäisten raaka-aineiden olla 100 %:sesti luomua. Valmistuksessa voi käyttää ”ei luomuna” ainoastaan luomuasetuksen (889/2008, liitteet 8 ja 9) mukaisia tuotteita, joita ei ole saatavana luomuna tai asetuksen mukaisia sallittuja lisäaineita. Näiden sallittujen ”ei luomutuotteiden” osuus ruoka-annoksessa saa olla enintään 5 %.

Luomu -etuliitteen käyttämisessä tulee olla varovainen, että ei johda asiakasta/ kuluttajaa harhaan. Mikäli ei ole täysin varma, että ruuan valmistuksessa käytettävät raaka-aineet (myös mausteet) ovat luomulainsäädännön mukaisia, on turvallisempaa sanoa esimerkiksi; "Lounas, jossa on käytetty luomuraaka-aineita (luomuperuna, luomuporkkana, luomujauheliha jne…)"

Ruoka-annosta, joka koostuu useammasta komponentista, kuten esim. peruna, kastike, kasvikset, liha/ kala, voi sanoa luomuannokseksi, jos KAIKKI annoksen raaka-aineet ovat 100 % luomua.

Samoin ateria, johon sisältyy pääruoka-annoksen lisäksi esim. juoma, leipä +levite, salaatti ja jälkiruoka, voi sanoa luomuateria/luomulounas, jos KAIKKI aterian osien raaka-aineet ovat 100 % luomua.

Katso, miten luomusta voi kertoa ruokalistalla tästä (ppt) ja videoesitys tästä (3 min.).

Luomutuotteiden viestinnästä ja käytöstä ruokapalveluissa saat lisätietoa Portaat luomuun -ohjelman sivustolta.

Copyright 2014 by EkoCentria