Ruokapalveluissa suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät ruokalistalle valittujen raaka-aineiden alkutuotannosta. Kasvisten käytön lisääminen ja eläintuotteiden käytön vähentäminen ovat tärkeimmät keinot kasvihuonekaasupäästöjen eli hiilijalanjäljen pienentämiseen. Myös avomaakasviksia ja helposti säilyviä kasviksia suosimalla pienennetään hiilijalanjälkeä.
Luonnonmukaisesti tuotettujen (luomu) raaka-aineiden käyttö vähentää kemikaalipäästöjä, parantaa tuotantoeläinten hyvinvointia ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Luonnonmukaisen tuotannon tiedetään myös sitovan hiilidioksidia ilmakehästä takaisin maaperään.
Ruoantuonnon ja -kulutuksen ilmasto- ja ympäristökuormistusta voi vähentää
Lisätietoa ruoan- ja luomutuotannon ympäristö- sekä ilmastovaikutuksista:
Kasvua pellosta hankkeen -aineistot, ProAgria
Hiilensidonta, Luke
Luomu edistää kestävää kehitystä, Pro Luomu ry