Ruoka-aineiden ympäristökommentit

Ekoruokakoneen ruoka-aineiden ympäristövaikutuksista kertovan maapallosymbolin värit kuvaavat millainen valinta kyseinen ruoka-aine on ympäristön näkökulmasta omassa tuoteryhmässään. Tiettyyn ravitsemustarkoitukseen käytettyjen ruoka-aineiden ympäristövaikutuksia on vertailtu keskenään. Ravitsemuksellisia tuoteryhmiä ovat kasvikset (vihannekset, juurekset, yrtit, marjat ja hedelmät), hiilihydraattipitoiset aterialisäkkeet (ruokaviljat, leipä, peruna, pasta, riisi ym.), proteiinilähteet (kala, kananmunat, liha ja juusto, palkokasvit ja -tuotteet, sienet ja sienituotteet, pähkinät ja siemenet), maitotuotteet ja maidonkaltaiset kasvisvalmisteet (kaura-, soijajuomat ja -valmisteet) sekä rasvat.

Vihreä maapallo = ympäristön näkökulmasta hyvä valinta

Sininen maapallo = ympäristön kannalta keskimääräinen valinta, tai raaka-aine, jonka ympäristövaikutuksista ei ole tutkittua tietoa

Harmaa maapallo = ympäristön kannalta huono valinta

Ruoka-aineiden ympäristövaikutuksista kerrotaan tarkemmin maapalloa osoittamalla avautuvassa ympäristökommentissa. Ympäristövaikutuksina on huomioitu ruokatuotteiden ilmastovaikutus (hiilijalanjälki), rehevöittävä vaikutus, vaikutukset monimuotoisuuteen ja eläinten hyvinvointiin, kemikaalien käytön vaikutus ympäristöön sekä paikallisten luonnonvarojen kestävä käyttö. Kommenttien tausta-aineistona on hyödynnetty ruoka-aineiden ympäristövaikutuksista saatavilla olevaa tutkimus- ja tuotetietoa. Kommenteissa on pyritty huomioimaan ruoka-aineiden tyypillinen käyttö ja ympäristövaikutukset koko elinkaaren aikana alkutuotannosta, jalostuksesta ja valmistuksesta.

Syötyjen aterioiden ympäristövaikutuksia voidaan vähentää ruokalistasuunnittelulla ja muokkaamalla reseptejä sekä vaikuttamalla asiakkaiden ruokatottumuksiin viestinnällä ja tarjoilulinjaston suunnittelulla. Samalla on tärkeää huomioida myös ruokahävikin ja siitä aiheutuvien ympäristövaikutusten vähentäminen. 

Copyright 2014 by EkoCentria