Kylmäleivonta
Leipä kuuluu olennaisesti meidän suomalaisten ruokavalioon. Leipä ja varsinkin luomuleipä on arvokasta.
Luomuleivän saatavuus on haasteellista, vaikka kysyntää olisi. Yksi vaihtoehto tarjota asiakkaille tuoretta luomuleipää on valmistaa se itse.
Kylmäleivonta on hyvä, aikaa säästävä ja nopea tapa leipoa leipää luomuna ja vieläpä edullisesti.
Kylmäleivonta soveltuu hyvin esim. lounas aikaan tarjottavan leivän valmistukseen. Taikinat tehdään edellispäivänä kylmään veteen ja näin seuraavalle päivälle jää vain leikkaaminen ja paistaminen. Keittiössä vapautuu aikaa muuhun tekemiseen.
- taikina tehdään edellispäivänä kylmään veteen
- hiivan määrä on puolet normaalista
- taikina taitellaan 1/1 100 mm öljyttyyn (myös reunoilta) pakkiin ja kansi päälle ja kylmiöön yöksi
- hiljaa, yön yli kohonnut taikina kumotaan jauhotetulle pöydälle ja ylöspäin oleva öljyinen pinta jauhotetaan tai koristellaan haluttaessa esim. hiutaleilla tai leseillä
- TAIKINAA EI SAA PAINELLA EIKÄ SITÄ TARVITSE ENÄÄ LEIPOA TÄSSÄ VAIHEESSA (ajansäästöä tulee myös tässä)
- taikinalevy leikataan leiviksi tai sämpylöiksi ja nostellaan pelleille, leipiä voi myös viillellä
- paistaminen heti, ei tarvitse kohottaa
- jos maanantain taikinat tekee jo perjantaina hiivaa riittää ¼ normaali määrästä, tällöin kylmiön tulee olla 2-3 asteinen
- eräät toimipaikat tekevät taikinat vain ma, ke ja pe; näin ollen sekoittavaa pataa tai yleiskonetta käytetään ja pestään vain kolmena päivänä
Katso kylmäleivonnan hintalaskelma tästä.
Ekoruokakoneesta löydät kylmäleivonta reseptejä.