Maitotuotteet

Luomumaidon tuotanto perustuu laidunnukseen ja luonnonmukaisen karkearehun käyttöön ja lisää maatalousluonnon monimuotoisuutta. Luomulehmillä on lajinmukaisemmat olosuhteet kuin tavanomaisessa tuotannossa ja luomuvasikat saavat juoda pidempään oman lajin maitoa.

Maidon ilmastovaikutukset ovat samaa luokkaa kuin sitä korvaamaan kehitettyjen nestemäisten kasvistuotteiden, mutta maidontuotannon rehevöittävät vaikutukset ovat selvästi suuremmat. Maidontuotanto voidaan nähdä eettisesti ongelmallisena, mutta sillä on toisaalta myös ympäristöhyötyjä: Naudan rehunurmien viljelyssä voidaan hyödyntää alueita, jotka soveltuvat huonommin ihmisen ravintokasvien viljelyyn. Jos lypsykarja laiduntaa luonnonlaitumella, se lisää monimuotoisuutta ja voi myös ylläpitää perinnebiotooppeja. Ympäristön näkökulmasta vähärasvaiset, nestemäiset maitotuotteet ovat parempi valinta, rasvaisia maitotuotteita ei ole syytä käyttää arkiruoissa. Juustoja tulisi käyttää harkiten, ruoanvalmistuksessa niiden sijaan on suositeltavampaa käyttää esim. kermaa, jogurttia tai kermaviiliä.

Maidossa on  hyvälaatuista proteiinia, kalsiumia, D- ja B-vitamiineja sekä paljon muita tärkeitä ravintoaineita. Rasvaisissa maitovalmisteissa on kuitenkin runsaasti kovaa rasvaa, sillä maidon rasvasta 2/3 on tyydyttynyttä. Tämän vuoksi on syytä suosia rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Kiinnitä huomiota myös maustettujen jogurttien ja viilien sokeripitoisuuteen.

Copyright 2014 by EkoCentria