Liha ja lihajalosteet
Eläinten rehun tuotanto ja kasvatus aiheuttavat suuren vesistö- ja ilmastokuormituksen verrattuna kasvituotantoon. Vähennä tarjottavan lihan määrää vaihtamalla yksi tai useampi viikoittainen liharuoka kasvisruokaan ja pienentämällä liha-annospalojen kokoa. Hyödynnä arkiruoissa myös muita kuin halutuimpia ja arvokkaimpia ruhon osia. Pavut, linssit, herneet ja soijatuotteet ovat suositeltavia korvaamaan lihankulutusta. Kala, äyriäiset ja kananmunat ovat eläintuotteista ilmaston kannalta parhaita proteiinin lähteenä. Tulevaisuudessa lihan kulutusta korvataan hyönteissyönnillä ja keinolihalla.
Lihasta, kalasta ja kananmunasta saaadaan proteiinia sekä A- ja B-vitamiineja, rautaa ja sinkkiä. Liha ei ole ainoa hyvä proteiinin lähde, joten riittävän proteiinin saannin voi varmistaa muista lähteistä. Kypsää punaista lihaa ja lihavalmisteita suositellaan käytettäväksi korkeintaan 500 g viikossa. Lihavalmisteiden ja punaisen lihan käytön vähentäminen ja vähärasvaisen, vaalean (siipikarjan) lihan suosiminen rasvaisen sijasta edistävät ruokavalion terveellisyyttä mm. siksi, että näin ruokavalion rasvan laatu paranee ja energiatiheys pienenee.