Kala, kalatuotteet, äyriäiset
Kala on ilmastokuormituksen ja terveysvaikutusten näkökulmasta muuta lihaa selvästi parempi proteiinin lähde. Kalan kulutuksen määrää ei kuitenkaan voi kestävästi lisätä, ellei käyttöä suunnata maailman ylikalastettujen luonnonkalakantojen ja vesistökuormitusta aiheuttavien viljeltyjen kalojen sijasta kotimaisiin luonnonkaloihin.
Kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Kala on hyvälaatuisen proteiinin lähde, ja sisältää monityydyttymättömien rasvojen (EPA ja DHA) sekä D-vitamiinin ohella B12-vitamiinia ja seleeniä. Kala sisältää hyvin imeytyvää rautaa. Erityisesti pienistä kaloista saa paljon kalsiumia. Annos muikkuja sisältää jopa puolet päivän kalsiumin tarpeesta. Kalan säännöllinen käyttö on varma keino turvata useiden muidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden saantia, varsinkin jos ruokavalio sisältää niukasti tai ei ollenkaan lihaa ja maitotuotteita. Runsassuolaisia kalavalmisteita kannattaa kuitenkin syödä vain harvoin.