ikonit logo

Luomuksi vaihtaminen

Kaikki toiminta alkaa päätöksistä ja suunnittelusta. Luomun käytön tulee olla riittävän vaivatonta eikä se saa lisätä elintarvikkeiden hankintakustannuksia. Luomun käyttöönottaminen vaatii sekä reseptin että koko ruokalistan muokkausta. Muokkaamisen tuloksena, voi luomun käyttö tulla jopa edullisemmaksi kuin alkuperäinen luomuton resepti tai ruokalista.

Luomun osuuden vaiheittainen kasvattaminen ilman lisäkustannuksia on mahdollista ruokalistasuunnittelun avulla, kun

  1. kalliimpien ruokalajien osuutta vähennetään (liha, siipikarja, einekset, lihaleikkeleet) ja edullisten määrää lisätään (puurot, keitot,  kasvikset, sesongin tuotteet)
  2. lihan osuutta pienennetään ruuissa korvaamalla sitä osittain juureksilla ja/tai palkokasveilla (lihakastikkeet, pataruoat)
  3. ruoan hävikki minimoidaan. Ruokaa pyritään valmistamaan mahdollisimman tarkkaan oikea määrä. Ylimääräinen ruoka pyritään käyttämään mahdollisimman hyvin hyödyksi elintarviketurvallisuus huomioiden.

Kohti luomutavoitetta sivustolta löytyy lisää vinkkejä luomutuotteiden käyttöönotosta. 

Luomuvertailua

Alla esimerkkejä luomun lisäämisestä ruokalistalle ja reseptiin ilman lisäkustannuksia.

Ruokalistamuutoksia

Reseptimuutoksia