Kasviproteiinit ja kasvituotteet
Kasvispohjaisten maidonkaltaisten valmisteiden ympäristövaikutukset ovat ravintosisältö huomioiden samaa luokkaa kuin rasvattomalla maidolla. Kasviperäisten tuotteiden käytöllä voidaan välttää tuotantoeläinten hyödyntämisen eettinen ongelma.
Kalsiumilla ja D-vitamiinilla täydennettyjen soija- ja kaurajuomien, jogurtin kaltaisten soijatuotteiden sekä mehujen käyttöä suositellaan niille, jotka eivät nauti lainkaan maitovalmisteita. Useissa kasvikunnan tuotteissa jotain aminohappoa on hyvin vähän. Yhdistämällä täysjyväviljaa joko palkokasveihin (pavut, linssit, herneet) tai perunaan, sieniin, juureksiin tai muihin vihanneksiin saadaan hyvälaatuinen proteiiniseos, sillä niiden aminohappokoostumukset täydentävät toisiaan.
Soijatuotteet
Ilmaston kannalta soijatuotteet ovat eläinten lihaa parempi vaihtoehto. Soijapavuissa ja niistä valmistetuissa tuotteissa, kuten tofussa ja tempehissä, on annosta kohden paljon kalsiumia. Soijaproteiini vastaa aminohappokoostumukseltaan parhaiten eläinproteiinia. Soijaproteiinin etuna on paitsi hyvä aminohappokoostumus, myös hyvä tuotevalikoima ja saatavuus.
Muistathan tarkistaa, että käyttämäsi soija on vastuullisesti tuotettua ja sertifioitua. (RTRS tai ProTerra)
Kauratuotteet
Kaura on hyvä sekä kotimainen vaihtoehto soijalle. Suomessa tuotetaan 14 % Euroopan kaurasta ja myös merkittävä osa maailman luomukaurasta. Kauran tuotannon ympäristövaikutukset ovat myös vähäiset. Valitsemalla luonnonmukaisesti tuotetun kauran voi vaikuttaa myös luonnon monituotoisuuden säilymiseen.
Kaura on myös ravitsemukseltaan hyvä vaihtoehto, todellinen terveyspommi. Kauran kuidusta noin 40 % on beetaglukaania, joka alentaa tehokkaast kohonnutta verenkolesteroli- ja sokeripitoisuutta.
Kauratuotevalikoima on kasvanut viime aikoina merkittävästi ja niitä on kohtalaisen helppo lisätä ruokalistalle. Tuttujen hiutaleiden, jauhojen ja suurimoiden lisäksi on saatavilla kaurajuomia, välipalatuottteita sekä erilaisia proteiinivalmisteita, kuten nyhtökauraa ja kaurajauhista.