Näin luomu mahtuu budjettiin
Tärkeintä on tehdä päätös luomun käytön lisäämisestä. Kannattaa asettaa tavoite, jonka onnistumista seuraatte.
Kun luomua halutaan lisätä, ei kannata takertua ostohintaan. Luomu on perustellusti arvokkaampaa, mutta hinnan saa tasoitettua hyvin suunnitelluilla toimenpiteillä.
Luomun käyttöä on hyvä lisätä vaiheittain. Tavoitteisiin pääsemisessä auttaa ruokalistasuunnittelu. Ruokalistaa ja reseptiikkaa muuntamalla on mahdollista valmistaa luomua sisältävää ruokaa ilman lisäkustannuksia.
Vähentämällä kalliimpien ruokalajien (liha, einekset, lihaleikkeleet) osuutta ja vastaavasti lisäämällä edullisempien (linssit, pavut, kasvikset) määrää on mahdollista hankkia hieman arvokkaampia luomuraaka-aineita. Lihan osuutta voi myös vähentää resepteissä korvaamalla sitä osittain juureksilla (mm. kastikkeissa, keitoissa ja pataruoissa).
Sesongin raaka-aineet ovat edullisempia ja parhaimmillaan. Mieti, onko esimerkiksi kurkkua ja tomaattia järkevää tarjota keskitalvella.
Hävikin minimoiminen ja mahdollisen ylijäämäruoan hyötykäyttö säästää myös rahaa. Älä suunnittele ruokalistoja raaka-aineiden osalta liian määritteleviksi vaan jätä mahdollisuus käyttää ruoanvalmistuksessa sesonkituotteita ja ylijäämäruokaa.
Aloita tästä!
- Suunnittele ruokalista tavoitteiden mukaan
- Älä kirjaa ruokalistalle tarjottavia raaka-aineita liian tarkkaan. Näin voitte huomioida paremmin sesonkien vaihtelut ja käyttää aina niitä raaka-aineita, jotka ovat edullisimmillaan.
- Vähennä liha- ja lihatuotteiden. Liha on kallista ja sen voi korvata osittain muilla proteiinin lähteillä, kuten pavuilla ja linsseillä.
- Valmista mahdollisimman pitkälle itse. Valmisruoat ja einekset ovat myös kalliita. Itse tekemällä tiedät myös tarkkaan, mitä raaka-aineita on käytetty. Näin säästyvillä rahoilla voidaan hankkia myös niitä hieman kalliimpia luomutuotteita.
- Suunnittele eri asiakasryhmille oma ruokalista. Kun kaikilla ruokapalvelun asiakkailla ei ole sama ruokalista, niin luomuraaka-aineiden käyttöä voi suunnitella eri ajanjaksoille. Näin tarvittavat raaka-ainemäärät pysyvät kohtuullisina ja myös paikalliset/suomalaiset luomutoimijat voivat tarjota niitä.
- Ennakoi luomun tarve.
- Suunniteltaessa ruokalistaa, kannattaa miettiä, mitä luomutuotteita tarvitaan, milloin ja kuinka paljon. Ruokalistat suunnitellaan usein 6 viikon kiertäviksi listoiksi, jolloin on helppo ennakoida myös luomun määrät ja viikot, jolloin niitä tarvitaan. Nämä tiedot tulee toimittaa myös tavarantoimittajalle mahdollisimman pian, jolloin tavarantoimittaja osaa varautua tarpeeseen. Ennakointi auttaa myös luomutuottajia suunnittelemaan tuotannon siten, että tavarantoimittajalla on riittävästi tavaraa varastossa. Mitä pitemmältä ajalta voi ennakoida luomutuotteiden tarpeen ja käyttömäärät, sitä parempi on saatavuus.
- Testatkaa uusia luomutuotteita reseptiikkaan
- Luomutuotteet käyttäytyvät usein eritavalla kuin tavanomaiset tuotteet, joten reseptiikkaa joutuu mahdollisesti muuttamaan. Esim. luomulihaa ja -mausteita tarvitaan vähemmän kuin tavanomaisia vastaavia tuotteita.
- Valmistusprosesseja kannattaa tarkastella
- Jos ruokaa valmistetaan enemmän alusta asti itse, on mahdollista hankkia arvokkaampia raaka-aineita enemmän. Kannattaa tarkastella ruoanvalmistusprosesseja, voisiko esim. käyttää raakaa lihaa tai kasviksia.
- Miettikää työskentelyrutiineja
- Olisiko mahdollista valmistaa leipä itse? Kylmäleivonta mahdollistaa tuoreen luomuleivän saatavuuden vaikka joka päivälle. Ja itse valmistettuna leipä on myös edullisempaa.
Ekoruokakone tarjoaa raaka-ainepankin, mahdollisuuden luoda reseptiikkaa ja ruokalistoja ja saada tiedot näiden hinnoista, ravintosisällöistä ja luomuosuudesta suhteutettuna sekä määrään että hintaan.