Leipomotuotteet

Viljan viljelyn ympäristövaikutukset ovat verrattain vähäiset, mutta leipomotuotteiden ilmastovaikutuksiin vaikuttaa keskeisesti leipomon energiankulutus. Aterioiden viljalisäkkeet ovat ympäristön näkökulmasta leipää parempi vaihtoehto. Uusiutuvaa energiaa käyttävän leipomon tuotteiden ilmastovaikutus on tavanomaista pienempi. Kokojyvätuotteilla on samankaltainen tai jopa suurempi ympäristövaikutus kuin puhdistetuilla tuotteilla, mutta suhteutettuna ravintoainesaantiin ne ovat parempi vaihtoehto myös ympäristön näkökulmasta. Suosi luomuleipää ja lähialueen viljoista valmistettua leipää.

Täysjyväviljavalmisteet kuuluvat joka päivään lähes joka aterialle. Hiilihydraattien lähteinä kannattaa suosia täysjyväviljavalmisteita ja vähäsuolaista täysjyväleipää vaaleiden viljatuotteiden sijaan. Laatu on määrää tärkeämpi, sillä hiilihydraatteja on erilaisia kuten rasvojakin. Ravintokuitu edistää vatsan toimintaa sekä parantaa elimistön sokeriaineenvaihduntaa. Ravintokuidun saantisuositus on 25-35 g päivässä. Hyviä ravintokuidun lähteitä ovat mm. täysjyväviljatuotteet, kasvikset, marjat ja hedelmät. Täysjyväviljavalmisteet, etenkin ruisleipä ja täysjyväpuurot, sisältävät runsaasti kuitua, B-vitamiineja sekä kivennäisaineita.  Sopiva leivän kuitupitoisuus on 6-10 prosenttia. Ruisleipä on kuidun lähteenä suorastaan ylivoimainen tuote!

Copyright 2014 by EkoCentria | Tämän aineiston tuottamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea.