Miltä sinun sesonkisi maistuu?

Sesonkiruoka tuo mukavaa vaihtelua, odotusta ja hauskuutta ruoanlaittoon ja ruokapöytään. Vastuullinen kuluttaja valitsee ruokansa raaka-aineet vuodenaikojen, sesonkien mukaan. Suomessa eri raaka-aineiden sesongit vaihtelevat paljon. On hyvä tunnistaa ja tiedostaa kaudet, jolloin raaka-aineet ovat parhaimmillaan. Jokaisena vuodenaikana on mahdollista syödä terveellisesti ja ympäristö huomioon ottaen. Sesongin mukaan parhaimmillaan olevien raaka-aineiden maku ja hinta ovat kohdillaan.

Kestävän kehityksen mukaista

Lajityypilliseen aikaan avomaalla kasvatettujen kasvisten tuottamiseen tarvitaan vähemmän ostettua energiaa, kuten valoa ja lämpöä. Myöskään raaka-aineiden varastointiin ei tarvita pitkiä aikoja tai ylimääräisiä vaha- ja muita suoja-aineita. Satokauden aikana kasvattaminen ei myöskään vaadi niin paljon lannoitteita ja torjunta-aineita kuin esimerkiksi kasvihuonekasvatus (kuten esimerkiksi kasvihuonevihannekset Suomen talvessa).

Valitse raaka-aineet sesongin mukaan

Kaikki lähtee ruokalistasuunnittelusta. Muista neljä vuodenaikaa: kevät, kesä, syksy ja talvi. Myös ns. kiertävien ruokalistojen suunnittelussa tulee jättää väljyyttä mm. kasvisten ja juuresten valintaan eri vuodenaikojen mukaan. Aina ei ruokalistalla tarvitse olla vihersalaattia, tomaattia ja kurkkua. Talviaikaan meillä kannattaa suosia monipuolisesti varastojuureksia. Raaka-aineiden valinnan lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös ruoan säilytykseen ja valmistusmenetelmiin.

Sesonkiruoan valmistus vaatii viitseliäisyyttä, kekseliäisyyttä sekä uutta ajattelua. Tuttuihin raaka-aineisiin saa uusia vivahteita yrteillä, mausteilla ja erilaisilla marinadeilla. Ekoruokakoneeseen on koottu erilaisia kasvisruokareseptejä. Kokeile ja innostu!

MUISTA:

  • Tuontihedelmät ovat myös sesonkiruokaa. Keskitalvella tuontihedelmien kuten appelsiinien ja mandariinien tarjonta on parhaimmillaan ja hinnat edullisimmillaan.
  • Kaikkia kalalajeja ei saada ympäri vuoden, vaan kaloillakin on omat sesongit. Ympärivuotisia kaloja ovat kirjolohi, nieriä, siika, kuha, silakka.
  • Pakastamalla syksyllä metsämarjat koko vuoden tarpeeseen, voit varmistaa kotimaisten marjojen saatavuuden läpi vuoden. 

Hävikki ja jätteet

Käytä kaikki mitä ostat. Sesonkiruokakin on kallista, jos se menee roskiin. Roskiin heitetyn ruoan ympäristövaikutukset kertaantuvat monella tasolla; tuotannossa käytetyt raaka-aineet, energia ja työ sekä tuotannosta syntyneet ympäristövaikutukset on tuotettu turhaan.

Puolivalmisteiden käyttö vähentää keittiössä syntyvän jätteen määrää, mutta ei ruoan elinkaaren aikaista jätemäärää. Kun ruokaa jalostetaan muualla, myös jätteet syntyvät muualla. Tuotteiden hankintapäätöksiä tehdessä kannattaa siis miettiä valmistuksen vaikutuksia myös laajemmin (epäsuorat ympäristövaikutukset).

Viestintä

Ohjaa asiakasta viestinnän keinoin: laita kasvisruoka ruokalistaan ja linjastoon ensimmäiseksi. Viestinnässä voit käyttää esim. alla olevia sesonkiin ja sesonkijuhliin liittyviä materiaaleja.

               

Lähteitä:

www.luomuravintola.fi
www.satokausikalenteri.fi

Nyt parhaimmillaan

KEVÄTsesonki

Kevätsesonki on uuden kasvun alkamisen aikaa. Edellisen vuoden sadon varastot alkavat olla huvenneita ja uutta satokautta käynnistellään. Viimeistään tässä vaiheessa on aika tyhjentää pakastin uutta satokautta silmällä pitäen! Kevään aikana saadaan esimakua uudesta sadosta. Tarjolla on monia alkukesän kasviksia ja yrttejä, joita kannattaa hyödyntää. Myös tuontikasviksilla ja hedelmillä on omat sesongit, joita on hyvä seurata. Samoin on kotimaisilla kaloilla ja riistalla.

Keväällä juhlitaan iloisesti ja nautitaan juhlaruuissa jo uusia kevään makuja: pääsiäinen, vappu, Äitienpäivä.

Sesonkiyrttejä: nokkonen, voikukka, villiyrtit. Sesonkikasvikset: varhaiskaali, parsa, kevätsipuli, raparperi, yrtit, korvasieni, pinaatti.

Sesonkikaloja: hauki, kiiski, muikku, kuore, ahven, kuha, särki, lahna, siika, säyne, turska. Varastokasvikset: selleri, juuripersilja, keltajuuri, lanttu, maa-artisokka, mustajuuri, palsternakka, peruna, porkkana, punajuuri, punakaali, keräkaali, sipuli, punasipuli.

Tuontikasvikset ja -hedelmät: appelsiini, avokado, banaani, greippi, kiivi, limetti, mandariini, mango, sitruuna, taateli, veriappelsiini, bataatti, kookospähkinä, päärynä.

Copyright 2014 by EkoCentria