Hur smakar din säsong?

Säsongmaten ger en trevlig variation samt skapar förväntan och glädje i matlagningen och vid matbordet. En ansvarsfull konsument väljer råvarorna till maten enligt årstid och säsong. I Finland varierar säsongerna för olika råvaror stort. Det är bra att kunna känna igen och vara medveten om vilken säsong råvarorna är som bäst. Det är möjligt att äta sunt och miljövänligt under varje årstid. Förhållandet mellan smak och pris är optimalt på de råvaror som det är säsong för.

Med hänsyn till hållbar utveckling

Produktionen av grönsaker som odlas på friland vid rätt tid förbrukar mindre köpt energi som ljus och värme. Råvarorna behöver heller inte lagras i långa perioder eller behandlas med extra vax- eller andra skyddsmedel. Odling under skördesäsongen kräver heller inte så mycket gödselmedel och bekämpningsmedel som till exempel växthusodlingen gör (t.ex. växthusgrönsaker under vintern i Finland).

Samma mängd koldioxidutsläpp:

1 kg tomat

4 kg tomat

Odlade i växthus

Fossila bränslen

Förnybar energi

4 kg tomat

Odlade på friland i Spanien

40 kg morot

Odlade på friland

Välj råvaror enligt säsong

Menyplaneringen är alltings början. Kom ihåg de fyra årstiderna! Vår, sommar, höst och vinter. Kom ihåg att lämna lite spelrum i den rullande menyn så det är möjligt att välja grönsaker och rotfrukter enligt de olika årstiderna. Det behöver inte alltid finns grönsallad, tomat och gurka på menyn. Vintertid bör vi välja mångsidigt bland de lagrade rotfrukterna. Förutom valet av råvaror är det också värt att tänka på hur maten förvaras och tillreds.

Tillredningen av säsongmat kräver initiativförmåga, uppfinningsrikedom och ett nytt tänk. Örter, kryddor och olika slags marinader ger de gamla vanliga råvarorna nya nyanser. Recept på olika sorters vegetariska rätter kan man hitta i ekomatmaskinen. Testa och bli förtjust!

KOM IHÅG:

  • Importerade frukter är också säsongmat. Mitt i vintern är utbudet av importerad frukt som apelsin och mandarin som bäst och priserna som förmånligast.
  • Alla fiskrätter går inte att få tag på året om utan fiskarna varierar också enligt säsong. Fisk som går att få tag på året om är regnbågsforell, fjällröding, sik, gös, strömming.
  • Frys på hösten in skogsbär för hela årets behov så du har tillgång till inhemska bär året igenom.

Svinn och avfall

  • Använd allt som du köper. Även säsongmat blir dyr om den kastas bort. Mat som kastas bort påverkar miljön på många nivåer: miljöinverkan från råvarorna, energin och arbetet samt från produktionen har då uppstått i onödan.
  • Användningen av halvfabrikat ger mindre avfall i köket men avfallsmängden under livsmedlets livscykel minskar inte. När maten förädlas på annat håll uppstår också avfallet på annat håll. När man fattar beslut om att köpa in produkter är det alltså bra att tänka på vilken inverkan tillredningen har också i ett vidare perspektiv (indirekt miljöinverkan).

Läsa mer www.ymparistoosaava.fi

 

               

Tilläggsuppgifter:

www.portaatluomuun.fi
www.ymparistoosaava.fi
www.satokausikalenteri.fi

Nu som bäst

Vårsäsongen

Vårsäsongen är säsongen när allt börjar gro. Förråden från föregående års skörd börjar vara slut och den nya skördeperioden kör i gång. Senast i det här skedet är det dags att tömma frysen inför den nya skördeperioden! Under våren får vi en försmak av den nya skörden. Bland utbudet finns många försommarväxter och -örter som det är värt att ta tillvara. Även importerade grönsaker och frukter har sina egna säsonger som det lönar sig att följa. Detsamma gäller inhemsk fisk och inhemskt vilt. På våren firar vi glada fester och vårens nya smaker ingår i de festrätter vi njuter av: på påsken, på valborg och på mors dag. Säsongörter: brännässla, maskros, vilda örter. Säsonggrönsaker: tidig kål, sparris, vårlök, rabarber, örter, stenmurkla, spenat. Säsongfisk: gädda, gärs, siklöja, nors, abborre, gös, mört, braxen, sik, id, torsk. Lagrade grönsaker: selleri, rotpersilja, gulbeta, kålrot, jordärtskocka, svartrot, palsternacka, potatis, morot, rödbeta, rödkål, vitkål, lök, rödlök. Importerade grönsaker och frukter: apelsin, avokado, banan, grapefrukt, kiwi, limefrukt, mandarin, mango, citron, dadel, blodapelsin, batat, kokosnöt, päron.

Copyright 2014 by EkoCentria | Tämän aineiston tuottamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea.