Nu som bäst
Vårsäsongen
Vårsäsongen är säsongen när allt börjar gro. Förråden från föregående års skörd börjar vara slut och den nya skördeperioden kör i gång. Senast i det här skedet är det dags att tömma frysen inför den nya skördeperioden! Under våren får vi en försmak av den nya skörden. Bland utbudet finns många försommarväxter och -örter som det är värt att ta tillvara. Även importerade grönsaker och frukter har sina egna säsonger som det lönar sig att följa. Detsamma gäller inhemsk fisk och inhemskt vilt. På våren firar vi glada fester och vårens nya smaker ingår i de festrätter vi njuter av: på påsken, på valborg och på mors dag. Säsongörter: brännässla, maskros, vilda örter. Säsonggrönsaker: tidig kål, sparris, vårlök, rabarber, örter, stenmurkla, spenat. Säsongfisk: gädda, gärs, siklöja, nors, abborre, gös, mört, braxen, sik, id, torsk. Lagrade grönsaker: selleri, rotpersilja, gulbeta, kålrot, jordärtskocka, svartrot, palsternacka, potatis, morot, rödbeta, rödkål, vitkål, lök, rödlök. Importerade grönsaker och frukter: apelsin, avokado, banan, grapefrukt, kiwi, limefrukt, mandarin, mango, citron, dadel, blodapelsin, batat, kokosnöt, päron.