Kaikki toiminta alkaa päätöksistä ja suunnittelusta. Luomun käytön tulee olla riittävän vaivatonta eikä se saa lisätä elintarvikkeiden hankintakustannuksia.
Luomun osuuden vaiheittainen kasvattaminen ilman lisäkustannuksia on mahdollista ruokalistasuunnittelun avulla, kun
Kalliimpien ruokalajien osuutta vähennetään (liha, siipikarja, einekset, lihaleikkeleet) ja edullisten määrää lisätään (puurot, keitot, kasvikset, sesongin tuotteet)
Lihan osuutta pienennetään ruuissa korvaamalla sitä osittain juureksilla ja/tai palkokasveilla (lihakastikkeet, pataruoat)
Ruoan hävikki minimoidaan. Ruokaa pyritään valmistamaan mahdollisimman tarkkaan oikea määrä. Ylimääräinen ruoka pyritään käyttämään mahdollisimman hyvin hyödyksi elintarviketurvallisuus huomioiden.
Luomuvertailua
Alla esimerkkejä luomun lisäämisestä ruokalistalle ja reseptiin ilman lisäkustannuksia.
EkoCentrian ja Luomuinstituutin yhteistyössä tekemä luomun käyttöhintalaskelma osoitti, että luomun lisääminen jopa 20 % on mahdollista ilman lisäkustannuksia. Luomun käyttöhintalaskelma on tuotettu Luomutarjonnan lisääminen ja monipuolistaminen ammattikeittiöissä -hankkeessa, jota rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.